1800 RON - salariul unei casiere de la metrou
1800 ron. Atat este salariul net al unei casiere la metrou. Adica femeia care sta in ghereta si-ti da tie cartela de metrou. Platita din banii unei Regii Autonome a statului roman. Este moral sa faci greva si sa pui in dificultate sute de mii de oameni pentru a cere o majorare salariala? Sau granita dintre moral si imoral este data de marimea pretentiilor salariale?
Inainte de orice este imoral conceptul de Regie Autonoma. O struto-camila tipic romaneasca, o entitate care functioneaza ca si o societate comerciala, dar care este exceptata de la prevederile legii insolventei. Are capital de stat, dar se administreaza singura. Desfasoara o activitate lucrativa, genereaza venituri, dar pretinde ajutoare financiare de la stat. Daca sunt beneficii, acestea se impart cu generozitate in prime si sporuri. Daca sunt investitii de facut atunci se asteapta bani de la stat.
Dupa 1990 si adoptarea Legii 31 au existat numeroase presiuni pentru constituirea unui numar cat mai mare de Regii Autonome. Romtelecom, Renel, CFR si altele activau in domenii de interes public si de importanta nationala. In acelasi timp existau si sute de regii autonome obscure cum ar fi o regie autonoma pentru plantele medicinale sau una pentru cai de rasa (cu o singura locatie). Toate se administrau singure (va dati seama ce veselie a fost acolo). Intre timp, a venit anul 1999, o parte din Regiile Autonome s-au transformat in Societati Nationale ( ca sa poata fi privatizate nu de altceva), iar altele au supravietuit pana in prezent, relicve ale erei primitive din originala noastra economie de piata.
Metrorex este una dintre aceste regii autonome. Are zilnic 700.000 de clienti din care multi pe baza de abonament. De asemenea are o multime de spatii comerciale inchiriate din care obtine venituri Are o predictibilitate si certitudine a veniturilor si, teoretic, isi poate face planurile de viitor, de investitii, de salarizare.
Are si un sindicat puternic. Puternic prin coeziunea angajatilor si prin forta lucrurilor. Pentru ca oamenii se afla la butoane. Si pentru ca ei le pot opri cand vor. Sau cand se vrea un Cineva, stiut fiind faptul ca sindicatul metroului a fost de-a lungul timpului si o trambulina politica, poate nu mai putin decat altele (tocmai l-am vazut zilele trecute pe un fost lider sindical al profesorilor sarit in barca unui partid politic...). Nu vreau sa ma gandesc ca ar fi un protest determinat politic, cu o saptamana inainte de alegeri , pentru ca asta ar insemna ca politicienii au luat-o razna si se tin de instigari in total dispret fata de cetatenii carora le cer votul.
Sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu dreptul la greva. Este un drept legitim al muncitorilor. Conditiile de viata si de salarizare pot face oricand obiectul unor revendincari. Dar e una sa-ti doresti un salariu mai bun si e altceva sa-ti bati joc de altul prin protestul tau. Mai ales intr-un oras ca si Bucurestiul cu trafic infernal, cu alternative limitate la suprafata.
Si nu in cele din urma, cati profesori, medici si alti salariati bugetari din Romania au salariul net, pe acte, 18 milioane?
Si mai departe gandind de ce unii, care lucreaza la stat, pot cere salarii mai mari si noi, care lucram in privat si care platim taxele din care sunt platiti ei nu avem de unde cere? De ce anumite categorii profesionale se folosesc de pozitia si statutul care le-a fost conferit ca sa santajeze statul pentru mai multi bani afectand viata celorlalti cetateni? Ati uitat ca acum 2 luni a fost greva magistratilor? Efectele ei se mai vad si in prezent si se vor mai cunoaste mult timp, termenele de judecata care se dau acum fiind mult in anul 2010.
Ce-ar fi daca si noi, de maine, am intra in greva fiscala? Daca autoritatile nu sunt in stare sa gestioneze un serviciu de interes public, eu de ce sa mai platesc pentru serviciile publice? Intrebarea este retorica, statul nu ma va ierta de plata sumelor care considera ca i se cuvin...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu