luni, 13 iulie 2009

Aerul conditionat.

--------------------------------------------------------------------------------
oamenii au gasit solutii sa-si raceasca locuintele din cele mai vechi timpuri? Astfel, romanii reglau temparatura locuintelor construind canale in zidurile caselor prin care, vara, circula apa rece. Totusi, doar cei bogati aveau acces la aceasta metoda. Intr-o forma mai avansata, astfel de solutii se regasesc si astazi in lume.

primele aparate de aer conditionat destinate utilizarii pe scara larga au fost concepute in 1902? Willis Carrier, un intreprinzator american, este autorul acestei inventii. Compania lui producea solutii de climatizare pentru mediul industrial.

primul ventilator a fost construit in China, in timpul dinastiei Han? Inventatorul, Ding Huan, a conceput un ventilator format din 7 pale in lungime de 3 metri cu actionare manuala, folosit pentru racirea aerului.

primul sistem de ventilatie mecanic a fost folosit in Orientul Mijlociu si India? Acesta era format dintr-o pala (punkah) prinsa in tavan si actionata manual de catre servitori printr-o fasie de panza. Cunoscut inca din secolul 8, sistemul a inceput sa fie larg raspandit in India incepand cu secolele 18-19 iar variante moderne, actionate de electric, mai sunt intalnite si astazi.

termenul “aer conditionat“ a fost inventat de catre Stuart W. Cramer in 1906? El cauta o solutie care sa permita nu doar controlul temperaturii aerului (”racirea aerului”) ci si a umiditatii lui, de aici si nevoia unui nou termen care sa denumeasca acest proces.


primul ventilator de tavan a fost inventat de catre inginerul german Philip Diehl, in 1882? Inventatorul si-a perfectionat inventia adaugandu-i un mecanism de oscilare dar si o instalatie de iluminat.

Alexander Sablukov, un militar rus, a inventat primul ventilator centrifugal? Inventia, datand din 1832, a fost denumita “pompa de aer” si a fost folosita in minele de carbuni si fabrici.

freonul a fost inventat in 1928 de catre Thomas Midgley, Jr.? El inlocuia substantele periculoase folosite pana atunci pentru racire: amoniac, dioxid de sulf etc. Totusi, nici freonul nu este lipsit de pericole: poate cauza asfixierea (in cantitati mari) si are efecte negative asupra mediului, in prezent fiind din ce in ce mai putin folosit. Termenul “freon” este marca inregistrata a companiei DuPont.

un aparat de aer conditionat neintretinut poate cauza pneumonie? Legionella pneumophila este numele bacteriei care se dezvolta in mediul umed si neigienizat al aparatelor de aer conditionat neintretinute si care cauzeaza o boala grava denumita popular “boala legionarului”.

compania Packard este cea care a introdus pentru prima data un sistem de aer conditionat in masinile pe care le producea? Acesta era optional, costa 274 de dolari (echivalentul a peste 4000 de dolari in zilele noastre), ocupa intrg portbagajul masinii si nu prea era eficient.

Niciun comentariu: